Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa dotyka prawie wszystkich w pewnym momencie. Kiedy ludzie mają nie przyjemną reakcję na coś co zjedli, często myślą, że mają alergię na jedzenie.

Faktycznie jednak tylko około 3% dorosłych i 6% -8% dzieci udowodniono klinicznie prawdziwą reakcje alergiczną na żywność.

Ta różnica między występowaniem klinicznie udowodnionej alergii pokarmowej i postrzeganiu tego problemu jest przede wszystkim nadinterpretacją nietolerancji pokarmowej lub innych niepożądanych reakcji na pokarm, jak alergii pokarmowej.

Prawdziwa alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją na pokarm, który jest wywoływany przez konkretną reakcję systemu immunologicznego i wyrażane przez niektóre z objawów. Inne rodzaje reakcji na żywności, którymi nie są alergie pokarmowe obejmują pokarmowe (np. laktozę lub nietolerancję mleka), zatrucie pokarmowe, i reakcje toksyczne.

Nietolerancją pokarmową jest również nienormalna reakcja na żywność, a jej objawy mogą przypominać  alergię pokarmową. Nietolerancja żywności, jest jednak bardziej rozpowszechniona, występuje w różnych chorobach i jest uruchamiana przez różne mechanizmy, które różnią się od reakcji immunologicznej na alergię.

Ludzie, którzy mają alergie pokarmowe muszą zidentyfikować i zapobiec czynnikom przez które dana reakcja jest wywoływana, bo choć zwykle łagodne  reakcje te mogą spowodować katastrofalne choroby i, w rzadkich przypadkach może być to nawet śmierć.

Alergeny w żywności są to elementy, które są odpowiedzialne za podżeganie do reakcji alergicznej. W rezultacie, alergeny mogą przetrwać i przekroczyć wyściółkę przewodu pokarmowego oraz dostać się  do krwi, i przejść do organów docelowych, powodując reakcje alergiczne na całym ciele.

Układ odpornościowy: reakcja alergiczna na żywność składa się z dwóch elementów układu odpornościowego. Jednym ze składników jest rodzaj białka, przeciwciała nazywana alergii immunoglobuliny E (IgE), która krąży we krwi. Inne zaś to wyspecjalizowane komórki, gdzie przechowuje się histaminy i znajduje się we wszystkich tkankach ciała. Komórki znajdują się w obszarach ciała, które zwykle biorą udział w reakcjach alergicznych nosa i gardła, skóry, płuc i przewodu pokarmowego.

Dziedziczność: skłonność jednostki do wytwarzania IgE. Ogólnie rzecz biorąc, osoby z alergiami pochodzą z rodzin, w których alergie są wspólne - nie koniecznie do żywności, ale może alergii na pyłki, futra, pióra, czy narkotyków. Zatem osoba, z dwójki alergicznych rodziców jest bardziej narażone na alergie pokarmowe niż ktoś z jednym alergicznym rodzicem.



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.