Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Chmiel zwyczajny (łac. humulus lupulus) jest to dylina należąca do rodziny Konopiowatych. Należy wiedzieć że chmiel jest rośliną wieloletnią (czyli najprościej mówiąc raz zasadzony może kwitnąć i dawać plony przez wiele, wiele lat).

Chmiel pochodzi z okolic Azjatyckich w stanie naturalnym można go odnaleźć przeważnie wśród drzew liściastych (w lasach), zaroślach.

Bardzo często spotykamy tą roślinę również w domowych ogrodach (obok płotów). Dostrzec możemy ją również przy ulicznych rowach. Chmiel lubi wilgotne miejsca dlatego też przydrożne rowy są rajem dla tej rośliny.

Chmiel można spotkać zarówno na terenie Azji, Europy oraz Ameryki Północnej. Humulus lupulus roślina ta jest znana wszystkim piwoszom. Mianowicie jest ona wykorzystywana jako główny składnik do produkcji tak ukochanego przez wiele osób piwa.

Chmiel zwyczajny uprawiany jest na skalę przemysłową

Humulus lupulus roślina ta charakteryzuje się bardzo cienką łodygą która może być bardzo wysoka (wysokość łodygi może sięgać nawet do 11 metrów). Łodyga pokryta jest włoskami czepnymi (włoski te głównie występują na kantach łodygi).  Liście natomiast mają sercowaty kształt (brzegi liści są ząbkowane w dosyć gruby sposób).

Dotykając liście chmielu poczujemy że są one bardzo szorstkie. Chmiel kwitnie a jego kwiaty możemy odnaleźć najczęściej w kątach roślin.

Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów chmielu:

  • Żeńskie ? są to kwiaty wiatropylne możemy je rozpoznać po kształcie oraz po żółtozielonej barwie (kwiaty te bardzo często nazywane są szyszkami)
  • Męskie ? kwiaty te są luźne nie tworzą jednej masy przypominającej szyszkę

Już w starożytności był on uprawiany przez Rzymian oraz przez Greków. W starożytności chmiel wykorzystywany był głównie do celów leczniczych. Leczyli nim bezsenność, zaburzenia apetytu, środek pomocny w problemach seksualnych. Ku zaskoczeniu w starożytności roślina ta nie była dodawana do wytwarzania piwa.

Humulus lupulus do piwa zaczęli dodawać Germanie ? piwo to wędrowało najczęściej do mnichów.  Dodatkowo roślina ta służyła do wytwarzania bardzo grubych lin oraz tkanin.

W obecnych czasach szyszki chmielu stosuje się ziołolecznictwie. Zbiór szyszek następuje podczas początkowej fazy ich kwitnięcia (szyszki mają wtedy kolor jasnozielony). Szyszki zawierają bardzo cenne flawonoidy, żywice oraz lotne olejki.

Chmiel ma działanie przeciwgrzybiczne, pozytywnie wpływa również na pracę nerek, uspokaja. Dzięki zawartym w roślinie składnikom estrogennym, roślinę tą bardzo często stosuje się podczas leczenie kobiet w okresie menopauzy.



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.