Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Choroba niedokrwienna serca (łac. morbus ischaemicus cordis) jest zespołem objawów chorobowych, które są następstwem przewlekłego stanu niedostatecznego zaopatrywania w tlen i związki odżywcze komórek mięśnia sercowego.

Choroba niedokrwienna serca może prowadzić do dusznicy bolesnej i zawału mięśnia sercowego. Należy do najczęstszych przyczyn śmierci w państwach zachodnich. Choroba niedokrwienna serca jest zwykle spowodowana rozwojem miażdżycy tętnic wieńcowych.

Choroba niedokrwienia serca rozwija się w rezultacie oddziaływania wielu czynników ryzyka. Profilaktyka w przypadku niebezpiecznej dolegliwości, jaką jest choroba niedokrwienia serca, jest bardzo szeroka.

Zapobieganie schorzeniu, jakim jest choroba niedokrwienia serca wymaga zmiany szkodliwych nawyków. Podstawą profilaktyki jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Należy zrezygnować z palenia papierosów i nadmiernego spożycia alkoholu.

Dieta zapobiegająca chorobie niedokrwiennej serca opiera się na zmniejszeniu spożycia tłuszczów do poziomu poniżej 35% całkowitej dobowej dawki energii oraz ograniczeniu spożycia cholesterolu poniżej 300 mg dziennie. Skrobia powinna być źródłem 50% dobowego zapotrzebowania na energię.

Należy obniżyć spożycie cukrów prostych, w tym głównie glukozy.

 

Dieta opiera się także na obniżeniu spożycia sodu poniżej 6 g na dobę. Zaleca się zwiększyć spożycie błonnika, witamin i ryb. Powinno się ograniczyć spożycie tłustych mięs, w tym głównie wieprzowiny.Dym tytoniowy jest czynnikiem ryzyka miażdżycy, podobnie jak bierne palenie.

W prewencji bardzo ważną rolę odgrywa także obniżenie stężenia cholesterolu LDL w prewencji pierwotnej poniżej 130 mg/dl, przy jednoczesnym podwyższeniu poziomu cholesterolu HDL powyżej 35 mg/dl u mężczyzn i 40 mg/dl u kobiet. Obniżenie stężenia cholesterolu LDL i wzrost HDL można osiągnąć poprzez zwiększenie aktywności fizycznej.

Należy kontrolować ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom glukozy we krwi. W razie występowania zaburzeń tolerancji glukozy, np. cukrzycy, należy podjąć leczenie i stosować się do zaleceń lekarza.

Kolejnym czynnikiem jest ograniczenie spożycia alkoholu. Dobroczynne działanie ma czerwone wino spożywane w ilości 1-2 standardowych dawek alkoholu. Zawiera dużą ilość polifenoli. Należy podjąć leczenie nadwagi i otyłości, aby przywrócić optymalne BMI. Konieczne jest także obniżenie poziomu trójglicerydów poniżej 150 mg/dl.

Rozpoznanie choroby niedokrwiennej serca są oparte na danych z wywiadu, a także na wynikach badań nieinwazyjnych i inwazyjnych badań kardiologicznych.

Uzupełnieniem diagnostyki są badania laboratoryjne, które mają na celu wykrycie współistniejących czynników ryzyka.



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.