Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Cukrzyca (Diabetes mellitus) jest to w większości genetycznie uwarunkowany zespół zaburzeń przemiany cukrowej, spowodowany względnym lub bezwzględnym niedoborem insuliny.

Odróżnia się podwyższeniem poziomu cukru we krwi i towarzyszącymi zaburzeniami przemiany tłuszczowo-białkowej.

Cukrzyca jest dziedziczna lub wtórna. Jest chorobą społeczną. Nie leczona może spowodować powikłania czynności wielu narządów i utratę życia. Leczenie cukrzycy jest złożone i obejmuje stosowanie odpowiedniej diety, insuliny i doustnych leków przeciwcukrzycowych.

Zioła posiadają małe użycie w leczeniu cukrzycy, a w lżejszych i początkowych przypadkach działają wyłącznie uzupełniająco. W ciężkich przypadkach używa się insulinę i odpowiednią dietę.

Pomocne okazać się mogą zalecenia praktyczne Cukrzyca (Diabetes mellitus): 

Liść borówki czarnej            (Fol. Myrtilli)                     150,0
Kwiat rumianku                   (Anth. Chamomillae)          100,0
Strąki fasoli                        (Peric. Phaseoli)                  50,0
Ziele rutwicy                       (Hb. Galegae)                      50,0
Kłącze perzu                      (Rhiz. Agropyri)                    50,0
Korzeń mniszka                  (Rad. Taraxaci)                    50,0
Liść szałwii                        (Fol. Salviae)                        50,0
Ziele dziurawca                  (Hb. Hyperici)                        50,0
Znamię kukurydzy              (Stigma Maydis)                    50,0
Kwiat jasnoty białej            (Flos Lamii albi)                     20,0

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 1/2 godz., przecedzić; pić gorące po jedzeniu 2-3 razy dziennie. Nie słodzić.

Zalecenia praktyczne Cukrzyca (Diabetes mellitus):

1.    Dieta cukrzycowa musi być stosowana wg wymagań lekarza diabetologa, bez tłuszczów.
2.    Nie pić alkoholu, nie palić papierosów.
3.    Nie używać cukru, zastąpić go słodzikiem (sacharyną), likwidować otyłość.
4.    Jeść surową rzeżuchę 2 razy dziennie po 1/2 łyżeczki na chleb.
5.    Unikać skaleczeń, przeziębień, infekcji, gdyż jest trudne gojenie.
6.    Pić sok z czarnej porzeczki z przegotowaną letnią wodą (szklankę dziennie).
7.    Jeść częściej surową tartą marchew albo pić z niej sok (1/2 szklanki 2 razy dziennie).

 



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.