Dobre sposoby na bóle mięśni i kostno-stawowe

Problemy z układem narządów ruchu są bardzo częste. Dotykają jednakowo starszych, jak i młodszych i są przyczyną codziennego dyskomfortu. Szczególnie uciążliwe są takie dolegliwości, które nawracają i trudno się ich pozbyć.

Dlaczego bolą nas mięśnie? Co robić, aby wygrać z bólem?

W większości przypadków ból mięśni pojawia się po większym wysiłku fizycznym. Przeciążone stawy w czasie pracy stojącej bądź siedzącej dają osobie znać uciążliwym bólem. Duże znaczenie ma także stres, przez który powstają dolegliwości somatyczne. Odczuwa się ciągłe kłucie, mrowienie, ból i inne objawy związane z mięśniami na skutek ich nieustannego napinania. Bardzo często nie pomagają nawet techniki relaksacyjne i masaże, bo przyczyna ból tkwi głęboko w psychice. W takich przypadkach trzeba dużo ćwiczyć, unikać jednej pozycji ciała i minimalizować sytuacje stresujące.

Kolejną przyczyną bólu stawów i mięśni jest przeziębienie i różne infekcje górnych dróg oddechowych. Wtedy oprócz przysłowiowego bólu kości dochodzi ogólne rozbicie, czasami podwyższona temperatura i inne przykre dolegliwości. Wtedy ćwiczenia są w ogóle niepomocne. Liczy się natomiast odpoczynek i zażywanie środków przeciwbólowych i przeciwzapalnych jak Gripex, Fervex czy Aspicam bio. Jeśli jednak infekcja nie ustępuje, wtedy może pomóc jedynie wizyta u lekarza.

Dobrze zbilansowana dieta pomoże w problemach z mięśniami

Nie tylko ruch, ale też dieta ma duże znaczenie w walce z bólem mięśni i stawów. W przeziębieniu, ale też w bólu wywołanym przeciążeniem można sobie skutecznie pomóc, dobrze przygotowując swój jadłospis. Przy infekcji górnych dróg oddechowych należy dobrze nawadniać organizm i wzmacniać go. W czasie choroby potrzebujemy więcej składników odżywczych, aby móc szybciej wrócić do pełni sił. Kulejący układ odpornościowy należy wspierać sporą dawką witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów zawartych m.in. w tłustych rybach. Warto też jeść chude mięso drobiowe z indyka i kurczaka, które zawiera w sobie bezcenny selen. Pierwiastek ten znajduje się także w jajkach. Polecane są również produkty bogate w cynk, czyli wątróbka cielęca, sardynki, fasoli, kaszy gryczanej, owsiance czy tłustym serze. Przy bólach mięśni zaleca się spożywanie takich samych produktów. W jednym i drugim przypadku liczy się też podaż witaminy C. Wzmacnia odporność oraz bierze udział w produkcji kolagenu, co jest niezbędne do właściwego funkcjonowania chrząstek stawowych.

Ból mięśni ma różne pochodzenie. Kiedy już odkryjemy to źródło, wtedy można szybciej wyeliminować przykre dolegliwości. Często bóle są ciągłe i powracają, ale odpowiednia profilaktyka przynosi zawsze jakieś efekty.