Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Dyspepsja (łac. dyspepsia) jest zwana potocznie niestrawnością. Dyspepsja polega na występowaniu w nadbrzuszu bólu, który może mieć charakter przewlekły, albo nawracający.

Dyspepsja jest związana z bólem, który trwa przez co najmniej cztery tygodnie. Choroba dyspepsja może występować w towarzystwie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Refluks żołądkowo-przełykowy i dwunastniczo-żołądkowy mogą także być związane z uczuciem niestrawności.

Dyspepsja czynnościowa charakteryzuje się tym, że występuje mimo braku istotnej przyczyny.

Przyczyny dyspepsji to między innymi nadwrażliwość trzewna, dym tytoniowy i infekcja Helicobacter pylori. Dyspepsja może być także spowodowana czynnikami dietetycznymi i psychosocjalnymi oraz lekami.

W przypadku występowania dyspepsji warto wykonać gastroskopię, aby wykluczyć występowanie chorób układu pokarmowego. Gastroskopia jest zlecana dopiero po podjęciu próby leczenia bez diagnostyki. Jeżeli niestrawności towarzyszą niepokojące objawy, np. krwawienie z przewodu pokarmowego, utrata masy ciała i wymioty, należy wykonać pełną pilną i pełną diagnostykę, która wyklucza dysfagię organiczną.

Helicobacter pylori jest gram-ujemną bakterią, która jest wyposażona w kilka witek. Drobnoustrój charakteryzuje się helikalnym kształtem i jest zaliczany do pałeczek. Zasiedla powierzchnię błony śluzowej żołądka wyściełającej jego przedodźwiernikową część.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia aż 70% ludzkiej populacji jest zarażonych bakterią. Drobnoustrój przyczynia się do zapalenia żołądka typu B i wrzodów trawiennych. U większości zakażonych osób choroby, o których mowa nie rozwijają się.

Zakażenie Helicobacter pylori występuje na całym świecie. Można stwierdzić różnice jedynie ze względu na częstotliwość infekcji notowaną w różnych krajach. Zakażenia znacznie częściej występują w państwach rozwijających się. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową zwykle we wczesnym dzieciństwie i utrzymuje się w dorosłym życiu.

Tylko u niektórych dzieci zakażenie ustępuje samoistnie. Do transmisji infekcji dochodzi zwykle z człowieka na człowieka. Najczęściej dziecko zaraża się od swojej matki.  Do infekcji może dojść w rezultacie kontaktu ze śliną zainfekowanej osoby, albo przez jedzenie bez uprzedniego umycia rąk.

Dyspepsji bardzo często towarzyszy dysfagia.

 

Polega ona na utrudnionym przechodzeniu pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka. Można wyróżnić dysfagię przełykową oraz ustno-gardłową. Pierwsza z wymienionych jest nazywana także dolną i polega na trudnościach w przechodzeniu kęsów pokarmowych przez przełyk.

Dysfagia ustno-gardłowa polega natomiast na trudnościach w przełykaniu związanych z zaburzeniem przechodzenia treści pokarmowej do przełyku.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • dysfagia leczenie ziołami

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.