lis 132013
 
Oceń post

fenyloketonuria leczenie Leczenie fenyloketonurii polega na wprowadzeniu diety z ograniczeniem fenyloalaniny we wczesnym okresie życia. Najczęściej leczenie fenyloketonurii rozpoczyna się w siódmym, a najpóźniej w dziesiątym dniu życia.

Jest to możliwe dzięki wczesnemu wykryciu choroby, za pomocą testu przesiewowego wykonywanego w trzecim dniu po urodzeniu. Większość lekarzy proponuje leczenie fenyloketonurii za pomocą leczniczych preparatów żywieniowych.

W przypadku choroby, takiej jak fenyloketonuria leczenie dietetyczne pozwala uzyskać metaboliczną kontrolę choroby. Trzeba stosować odpowiednio przygotowane preparaty białko zastępcze i modyfikowane produkty o małej zawartości białka.

Jednocześnie trzeba pamiętać o dostarczeniu niezbędnych ilości fenyloalaniny poprzez dodanie małych ilości naturalnego białka. W przypadku choroby, takiej jak fenyloketonuria leczenie powinno być kontrolowane. Kontrola wyników terapii polega na wykonywaniu okresowych pomiarów stężenia Phe we krwi i analizę składników odżywczych przyjmowanych przez dziecko.

Poza tym, u osób, u których została zdiagnozowana fenyloketonuria leczenie powinno też uwzględniać systematyczną ocenę stanu odżywienia.

 

Fenyloketonuria jest wrodzona choroba metaboliczną spowodowana nieprawidłową przemiana jednego aminokwasu fenyloalaniny. Obecnie stosowanie diety niskofenyloalaninowej jest jedynym skutecznym sposobem leczenia.

Podstawą diety jest ograniczenie podaży fenyloalaniny w żywnościowych produktach. Fenyloalanina wchodzi w skład każdego białka naturalnego. Z diety osoby cierpiącej na fenyloketonurię należy wyeliminować produkcji, które zawierają wysokowartościowe białka, a co za tym idzie duże ilości fenyloalaniny.

Trzeba pamiętać o tym, że fenyloalanina należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które są dostarczane z pożywieniem. Musi być dostarczana organizmowi w optymalnej ilości, aby organizm rozwijał się prawidłowo. Żeby utrzymać podaż fenyloalaniny na właściwym poziomie, trzeba wprowadzić do diety produkty żywnościowe takie, jak makarony i wypieki z mąki o małej zawartości fenyloalaniny, margaryny bezbiałkowe, a także zagęstniki węglowodanowe.

Z uwagi na wysoką zawartość fenyloalaniny, wysokowartościowe produkty spożywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju i wzrostu organizmu są niedozwolone bądź dozwolone w małych ilościach. Zubożona dieta stwarza ryzyko niedoboru białka, witamin i minerałów.

Dlatego też podstawowym elementem diety niskofenyloalaninowej są wysokobiałkowe preparaty z witaminami, ale pozbawione fenyloalaniny – obecnie nie są one refundowane.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • fenyloketonuria jak zdiagnozować

 Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *