Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Jersinioza jest odzwierzęcą chorobą zakaźną spowodowaną prze bakterie Yersinia enterocolitica i pałeczki rodencjozy.

Jersinioza występuje na całym świecie, choć najwięcej zachorowań przypada na strefę klimatu umiarkowanego i subtropikalnego.

W Unii Europejskiej odnotowano jersiniozę u zwierząt, a dokładniej mówiąc u świń, tylko w niektórych krajach. Rzadko występuje u bydła, kóz, owiec, drobiu i ryb. Jersinioza jest zoonozą, która podlega obowiązkowi rejestracji.

Człowiek może się zarazić poprzez zjedzenie surowego bądź niedogotowanego mięsa, które jest skażone, albo po spożyciu niepasteryzowanego mleka. Po spożyciu bakterie przenikają do kępek Peyer?a, gdzie się namnażają. Mogą zostać w jelitach powodując ich zapalenie, albo wędrować do węzłów chłonnych.

Bakterie mogą także przeniknąć do układu krwionośnego wywołując posocznicę. Jersinioza jest chorobą, która występuje głównie u dzieci. Pierwszy objaw, który wynik z ostrego zapalenia jelit to wodnista biegunka.

Wiele różnorodnych objawów jersiniozy.

Jersinioza u starszych dzieci i nastolatków ma przebieg podobny do zapalenia wyrostka robaczkowego. Jersinioza u dorosłych powoduje rumień. Powikłania jersiniozy obejmują zapalenie stawów, posocznicę, ropnie wątroby i śledziony, przy czym ostatnie z powikłań zdarza się tylko u osób z osłabioną odpornością.

Profilaktyka jersiniozy polega na przestrzeganiu podstawowych zasad higieny. Chcąc zminimalizować ryzyko zakażenia, trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie wieprzowiny.

Nie powinno się spożywać jej w surowej postaci. Poza tym, nie powinno się pić surowego mleka bądź wody z nieznanego źródła. Podczas uboju trzeba unikać skażenia kałem mięsa i innych części przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Istnieje ryzyko wystąpienia zakażeń szpitalnych spowodowanych przez bakterie Y. enterocolitica, dlatego także w szpitalu trzeba zachowywać stosowne środki zapobiegające rozprzestrzenianiu choroby. Należy zachować także odpowiednie środki mające na celu zapobieganie przenoszeniu się zakażenia w trakcie transfuzji krwi.

Zarażamy się głównie dzięki zwierzętom ?

Główną drogą przenoszenia zakażenia jest spożycie zakażonego pokarmu pochodzenia zwierzęcego. Nie jest jednak wykluczone, że bakterie nie mogą przenosić się z człowieka na człowieka. Niektóre ogniska rodzinne pojawiły się po kontakcie z psem, choć psy i koty nie są uznawane za istotny rezerwuar wspomnianych bakterii.

Na całym świecie dominuje obecnie serotyp O:3, który jest główną przyczyną występowania choroby u ludzi. Jego rezerwuarem, a zatem i źródłem zakażenia są świnie. Grupą ryzyka, która jest szczególnie narażona na zakażenie są osoby pracujące w rzeźni.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • jersinioza leczenie
  • irsinioza u dziecka
  • jersinioza u zwierząt
  • yersinia enterocolitica leczenie
  • yersinia psy

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.