Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Komosa biała jest to chwast zwany lebiodą. Cała roślina jest mączysto owłosiona. Lebioda z kolei jest chwastem dla głodnych, ponieważ była od zawsze kojarzona z biedą.

Komosa biała jest bardzo pożywną rośliną.  Inaczej zwana jest też- łoboda, natyna, wołok, szabaga, lebida, łapucha, łopucha, kumosa, warmuz, jarmucha, jarmuż, jarmużka, faćka, bańdocha. Komosa biała w dawnych czasach była spożywana w całej Polsce.

Jest rośliną jednoroczną, rośnie w ogródkach i na polach. Zbiera się ją późną wiosną i zaparza wrzątkiem lub smaży na maśle. W dawnych czasach przyrządzano i spożywano  ją z gotowanymi ziemniakami, ze śmietaną, z mlekiem, z jajkami, a nawet dodawano do zupy.

Komosa biała najpopularniejsza jest na Podhalu i Lubelszczyźnie. Nasiona ziela zawierają saponiny , które powodują wzdęcia, dlatego powinny być przed użyciem namoczone przez noc, a potem dobrze przepłukane. Po ugotowaniu przypomina kawior. Gotuje się ja tak jak kaszę.

Przez niektórych jest tępiona jak chwast. Chenopodium album jest zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Jest rozprzestrzenionym na całym świecie na obszarach o klimacie umiarkowanym i tropikalnym.

W Polsce jest pospolita na całym obszarze, z jednej strony tępiona, a z drugiej bardzo lubiana. Osiąga wysokość 15-100 cm. Komosa biała rośnie na przydrożach, śmietniskach, rowach. Kwitnie od czerwca do października. Jest rośliną wiatropylną.

Cechą charakterystyczną rośliny jest liść. Długość liścia bywa 2-4 razy większa od szerokości. Charakterystyczne jest występowanie u niektórych młodych okazów czerwonego jak purpura  zabarwienia wierzchołkowych liści w pobliżu ich nasady.

Komosa biała właściwości

Mimo iż dawniej zaspokajała głód, jest rośliną trującą. Pędy nadziemne i nasiona zawierają saponiny, kwas szczawiowy, alkaloidy -betacyna, betaksantyna, a także  kwas oleanolowy. Po spożyciu komosy białej na słońcu może wystąpić uczulenie słoneczne, objawiające się obrzękiem skóry i zmianą jej barwy, biegunką i silnym podnieceniem.

Przypadki zatrucia pokarmowego występują też u zwierząt, mimo iż zwierzęta niechętnie spożywają komosę. U koni następowały drgawki, niemożność przełykania, zaburzenia koordynacji ruchów, spadek ciśnienia krwi i zapaść. U bydła i owiec zatrucie wywoływało brak koordynacji ruchów, krwawienie z pyska, nozdrzy i odbytu.

Roślina wielokrotnie w dawnych czasach ratowała ludzi przed głodem.  Komosa biała może być wykorzystywana jako roślina pułapkowa dla mszyc, ponieważ mszyce chętnie składają na niej jaja, zwłaszcza podczas uprawy buraków.

Wywołuje alergię u ludzi uczulonych na pyłki. Nasiona i młode liście są jadalne, a w kuchni  liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Wartości odżywcze chenopodium album to przede wszystkim dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A.

Komosa biała zastosowanie

W zielarstwie surowcem jest korzeń i ziele. Stosowana wewnętrznie pomaga przy kaszlu i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, natomiast od zawsze zewnętrznie stosowana była na rany.

Obecnie nie jest używana w ziołolecznictwie, za względu na właściwości trujące.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • komosa biała
  • komosa biala
  • lebioda właściwości lecznicze
  • lebioda właściwości
  • komosa biała właściwości

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.