Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Kurza ślepota (łac. nyctalopia) jest zwana także ślepotą zmierzchową. Kurza ślepota jest wadą wzroku, która polega na zaburzeniach widzenia w sytuacji, gdy oświetlenie jest bardzo słabe.

Kurza ślepota uchodzi za jeden z pierwszych objawów retinopatii barwnikowej. Kurza ślepota przyczyny ma związane z upośledzeniem czynności pręcików w siatkówce oka. Większość ptaków, w tym między innymi kury, nie widzą dobrze po zmierzchu, stąd potoczna nazwa schorzenia.

Kurza ślepota przyczyny może mieć związane z niedoborem cynku i witaminy A. Cynk wpływa na metabolizm witaminy A i jest niezbędny do jej odpowiedniego przyswojenia przez organizm. Niedobór cynku może powodować niedobór witaminy A.

Kurza ślepota przyczyny może mieć jednak związane wyłącznie ze znacznym niedoborem witaminy A. Podsumowując powyższy opis, na pytanie co to jest kurza ślepota, należy odpowiedzieć, że jest wadą wzroku przejawiającą się zaburzeniem widzenia po zmierzchu.

Retinopatia barwnikowa, do której prowadzi kurza ślepota, zaczyna rozwijać się w okresie młodzieńczym i wiąże się w odkładaniem się barwnika w siatkówce ocznej.

 

Prowadzi do zaburzeń krążenia w obrębie tej struktury oka, powodując tym samym pogorszenie się wzroku.

Retinopatia barwnikowa wiąże się ze zmianami zanikowymi w siatkówce ocznej oraz utratą komórek siatkówki. Na początku zmiany, o których mowa wyżej, dotyczą wyłącznie fotoreceptorów i nabłonka barwnikowego. W późnej fazie rozwoju choroby zmiany obejmują również komórki tworzące warstwy wewnętrzne.

Witamina A jest związkiem organicznym należącym do grupy retinoidów. Pełni w organizmie rolę jednego z niezbędnych składników pokarmowych. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego wyeliminowanie wszystkich źródeł tłuszczu, w tym szczególnie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowadzi do jej niedoboru.

Głównym źródłem aktywnych form witaminy A w organizmie jest prowitamina A, czyli beta-karoten, a także wątróbka. Prowitamina A znajduje się między innymi w marchwi, brokułach, szpinaku i w dyni. Tłuszcz jest niezbędny do przyswojenia tej witaminy, ponieważ nie jest rozpuszczalna w wodzie. Może być strawiona i przyswojona tylko dzięki żółci.

Cynk należy do niezbędnych mikroelementów, co zostało potwierdzone już w połowie XX wieku. Wpływa na pracę układu odpornościowego, a także stężenie witaminy A i cholesterolu. Stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę wspomagając jej prawidłowe funkcjonowanie.

Bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi, a także rytmu serca oraz jest szczególnie ważny w diecie mężczyzn, ponieważ znacząco zwiększa produkcję plemników. Jego niedobór prowadzi do zapalenia skóry, utraty apetytu i anemii.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • kurza ślepota
  • kurza ślepota leczenie
  • kurza ślepota objawy
  • Kurza sl
  • przyczyna slepoty kur

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.