Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Nadkwaśność (Hyperaciditas) powstaje z powodu nadmiernego wydzielania kwasu solnego przez żołądek, w większości przypadków drażniony przez papierosy, nieracjonalne odżywianie, nadużywanie alkoholu, skąpe wydzielanie żółci i przy złej zmianie materii.

Jest również następstwem innych schorzeń żołądka. Prowadzi w wielu wypadkach do owrzodzenia żołądka lub dwunastnicy, zaparć i zgagi. Leczenie może być zapobiegawcze.

Wykorzystuje się w ogromnej liczbie przypadków preparaty zobojętniające sok żołądkowy, na przykład. Alusal (4 razy dziennie po łyżeczce między posiłkami), Gastro (po tabletce 3-4 razy dziennie), w razie konieczności inne zalecane poprzez lekarza.

Zioła posiadają korzystne działanie wspomagające i osłaniające, przede wszystkim dzięki zawartości w nich śluzów roślinnych, chroniących błonę śluzową przed szkodliwym wpływem kwaśnego soku żołądkowego.

Korzeń prawoślazu                 (Rad. Althaeae)         100,0
Kwiat lipy                              (Infl. Tiliae)                 100,0
Ziele krwawnika                     (.Hb. Millefolii)              50,0
Kłącze perzu                         (Rhiz. Agropyri)            50,0
Ziele szanty                          (Hb. Marrubii)                50,0
Ziele dziurawca                     (Hb. Hyperici)                50,0
Korzeń lukrecji                      (Rad. Glycyrrhiżae)       50,0
Ziele tysięcznika                   (Hb. Centaurii)               20,0

Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem 1/2 godz., przecedzić; pić gorące 2 razy dziennie między posiłkami.

Zalecenia praktyczne Nadkwaśność (Hyperaciditas):

1.    Unikać cukru, miodu, tortów i słodkich ciast.
2.    Nie jeść tłustych mięs, sosów, pokarmów smażonych.
3.    Jeść pieczywo pszenne czerstwe i razowe, suchary i bułkę wodną.
4.    Nie palić papierosów i nie pić alkoholu.
5.    Przyjmować poprzez 5-6 dni po łyżeczce nasion lnu w 1/2 szklanki wody (zagotować i odstawić na noc), wypijać ciepłe rano na czczo. Po 10 dniach powtórzyć taką samą porcję.
6.    Jeść powoli co godzinę, długo przeżuwając kawałek suchara, ażeby kwaśny sok żołądkowy atakował papkę suchara, a nie śluzówkę żołądka.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • zioła na nadkwaśność żołądka
  • zioła na nadkwasotę żołądka
  • ziola na nadkwasnosc
  • jakie zioła na nadkwaśność żołądka
  • nadkwaśność zioła

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.