Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Objawy niedoboru jodu w organizmie są zróżnicowane i zależą w dużej mierze od wieku i stanu fizjologicznego.

U osób dorosłych i młodzieży niedobór jodu przyczynia się do powiększenia tarczycy, niedoczynności tarczycy, zwiększonego ryzyka zachorowania na schorzenia tarczycy i raka żołądka.

Poza tym niedobór jodu objawy może mieć związane z opóźnieniem rozwoju fizycznego.

Objawy niedoboru jodu mogą być związane z zaburzeniami funkcji mózgu.

Niedobór jodu objawy ma związane między innymi z:

- osłabieniem zdolności zapamiętywania i kojarzenia
- obniżeniem poziomu inteligencji
- poronieniem
- upośledzeniem umysłowym dziecka

Objawy niedoboru jodu w czasie ciąży mają też związek z obumarciem płodu, wadami rozwojowymi i przedwczesnym porodem.

Niedobór jodu objawy ma najczęściej związane z niedoczynnością tarczycy. Niedoczynność gruczołu tarczowego powoduje spadek wydzielania hormonów, takich jak tyroksyna i trójjodotyronina. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i jego rozwoju.

Niedobór jodu może objawiać się sennością, bólami głowy, szorstką skórą, cienkimi i łamliwymi włosami.

Dzieci mają trudności w nauce oraz dochodzi do opóźnionego dojrzewania. W konsekwencji niedoboru jodu dochodzi do obniżenia tempa podstawowej przemiany materii. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy skarżą się na uczucie chłodu, a także mogą cierpieć na nadwagę i otyłość.

W ciele człowieka znajduje się około 15 ? 30 mg jodu. Większość jodu znajduje się w gruczole tarczycy. Pierwiastek jest niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy.

Niedobór jodu powoduje dreszcze, zaburzenia pamięci i sprawności intelektualnej.

Poza tym, niedobór wspomnianego minerału może doprowadzić do zmęczenia i braku energii, depresję, upośledzenie słuchu i wypadanie włosów.

Niedobór jodu powoduje podatność na przeziębienia i infekcje dróg oddechowych. Poza tym, niedoborowi jodu towarzyszą objawy przyspieszonego starzenia się.

Do bogatych źródeł jodu należą ryby morskie, nieoczyszczona bądź jodowana sól, drożdże i owoce morza oraz produkty żywnościowe pochodzące z upraw na glebach bogatych w jod.

Część jodu znajdującego się w organizmie jest użytkowana ponownie.
Dopiero ponad 20 ? krotne przekroczenie dawki jest szkodliwe. Prowadzi to do nadczynności tarczycy i powstawania wola.

Nadmiar jodu prowadzi do niepokoju, chudnięcia, przyśpieszenia metabolizmu i akcji serca.

Poza tym nadmierna ilość jodu przyczynia się do nieodporności na podwyższoną temperaturę, wytrzeszczu oczu i nadpobudliwości.



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.