Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Witamina E bierze udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek. Należy ona też do grona przeciwutleniaczy zapobiegających rozwojowi nowotworów.

Niedobór witaminy E występuje bardzo rzadko. Najczęściej jest on spowodowany problemami z przyswajaniem tego składnika.

Konsekwencje niedoboru witaminy E są związane z rozdrażnieniem, zaburzeniami przemiany materii oraz osłabieniem zdolności koncentracji.

Skutki niedoboru witaminy E wiąże się także z uszkodzeniem mięśni serca i mięśni szkieletowych.

Niedobór witaminy E prowadzi do niedokrwistości oraz zaburzeń płodności.

Niedobór witaminy E u dorosłych może doprowadzić do encefalopatii. Jest to stan uszkodzenia mózgu. Niedobór witaminy E może też doprowadzić do zaniku mięśni szkieletowych.

Poza tym u osób cierpiących na niedobór witaminy E może wystąpić pogorszenie wzroku oraz wczesne starzenie się skóry i rogowacenie naskórka.

Witamina E zwana też tokoferolem jest bardzo istotnym antyoksydantem chroniącym komórki przed utleniaczami. Tokoferol wzmacnia odporność organizmu oraz uczestniczy w dostarczaniu składniku odżywczych.

Witamina E wpływa też na układ rozrodczy.

Związek jest wykorzystywany w leczeniu męskiej bezpłodności.

Witamina E zwana tokoferolem jest rozpuszczalna w tłuszczach. Związek chroni komórki organizmu przed samoutlenianiem oraz pełni dużą rolę w przenoszeniu elektronów w biologicznym utlenianiu.

Niedobór witaminy E powoduje postępujące osłabienie i paraliż mięśni w wyniku degeneracji nerwów. Pokarmowe źródła witaminy E to warzywa, mleko, mięso i jaka.

Nieznaczne ilości witaminy E są produkowane przez florę bakteryjną jelit.
Najbogatszym źródłem witaminy E są kiełki pszenicy, olej słonecznikowy oraz ziarna zbóż. Poza tym dużą dawkę witaminy zawierają migdały, orzechy włoskie oraz razowe pieczywo.

Osoby, które cierpią na niedobór witaminy E powinny wprowadzić do jadłospisu także oleiste warzywa, pestki słonecznika, jaja, mleko i pełnoziarnistą mąkę.

Witamina E jest jednym z głównych antyoksydantów oraz należy do grona naturalnych składników współtworzących błony komórkowe. Uczestniczy ona w chemicznych reakcjach utleniania i redukcji.

Witamina E pobudza produkcję przeciwzakrzepowych substancji.

Zmniejsza ona tym samym ryzyko zachorowania na schorzenia naczyń krwionośnych.

Tokoferol chroni erytrocyty i tkanki przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Poza tym chroni ona cenne kwasy tłuszczowe przed rozpadem.



 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.