Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Niedobór witaminy K powoduje zaburzenia krzepliwości krwi. Prawidłowe krzepnięcie krwi jest jednym z zadań spoczywających na witaminie K.

Jednym z pierwszych objawów niedostatecznej ilości witaminy K w organizmie są problemy z krzepnięciem krwi.

Niedobór witaminy K powoduje krwotoki z nosa, które z upływem czasu stają się coraz częstsze i bardziej obfite.

Krwawienia mogą wystąpić niespodziewanie, np. z powodu drobnego zadrapania. Zaburzenie krzepliwości krwi prowadzi do wydłużenia się czasu gojenia się ran. U kobiet występują zbyt obfite miesiączki.
W razie niedoboru witaminy K menstruacja może być bardzo obfita i długotrwała.

Nie należy bagatelizować tego problemu, ponieważ nadmierna utrata krwi może doprowadzić do anemii.

Niedobór witaminy K może też doprowadzić do zaburzeń mineralizacji kości. Skutkuje ona także problemami z mineralizacją kości.

Wspomniana witamina jest niezbędna do prawidłowego przeprowadzenia procesu mineralizacji kości. Niedostatek witaminy K powoduje, że w kościach odkłada się zbyt mało fosforanów wapnia. Skutki niedoboru witaminy K są inne u młodych i starszych osób.

Rola witaminy K w organizmie jest związana z regulowaniem wytwarzania protrombiny biorącej udział w krzepnięciu krwi.

Witamina K zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi oraz odpowiada za zatrzymanie krwawienia.

Ponadto odgrywa ona ważną rolę w zakresie gospodarki wapniowej. Witamina K ma zdolność do zahamowania rozwoju raka żołądka, raka okrężnicy, raka jajnika, raka piersi, a także nowotworu nerki, wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Głównym skutkiem niedoboru wspomnianego składnika pokarmowego jest słaba krzepliwość krwi.

Poza tym, niedobór witaminy K zwiększa skłonność do powstawania wewnętrznych i zewnętrznych krwotoków. Osoba cierpiąca na niedobór witaminy K może mieć problem z gojeniem się ran. Występują też trudności w mineralizacji kości.

Niedostateczny poziom witaminy K powoduje również podwyższone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, biegunek i zapalenia jelita. Nadmiar wspomnianej witaminy również ma zgubne skutki. Prowadzi on do rozpadu krwinek czerwonych, anemię, uczucie gorąca i nadmierne wydzielanie potu.

Nadmiar witaminy K jest bardzo szkodliwy dla niemowląt, ponieważ może spowodować uszkodzenie tkanki mózgowej i żółtaczkę.

Witamina K może być wytwarzana przez florę jelitową, która znajduje się w jelicie cienkim.

Niemniej ilość witaminy K produkowana przez jelitowe bakterie jest niewystarczająca.

Dlatego też trzeba wprowadzić do jadłospisu pokarm, który zawiera wspomniany związek organiczny.

Bogatym źródłem witaminy K są brokuły, szpinak, ogórek, awokado oraz wątróbka.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • czy branie wit k moze doprowadzic do anemi
  • zaburzenia krzepnięcia krwi brak witaminy

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.