Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Niestrawność objawy ma związane z występowaniem przewlekłego bądź nawracającego bólu w nadbrzuszu, trwającego co najmniej przez cztery tygodnie.

Objawy niestrawności dotyczą poposiłkowego uczucia pełności w nadbrzuszu.

Po zjedzeniu obfitego posiłku często występuje uczucie ospałości i przejedzenia. Niestrawność objawy zwykle ma związane także z odbijaniem, a w skrajnych przypadkach także z nudnościami i wymiotami. Inne objawy niestrawności to uczucie wczesnej sytości i brak łaknienia.

Niestrawność objawy może mieć powiązane także z występowaniem zgagi.

Wymienione wyżej objawy niestrawności są dość niecharakterystyczne, bo równie dobrze mogą wystąpić w przebiegu choroby przewodu pokarmowego. Objawy niestrawności są zależne od postaci dyspepsji.

Kiedy może pojawić się niestrawność?

Można wyróżnić niestrawność w przebiegu chorób organicznych, takich jak rak żołądka i przełyku, refluks żołądkowo-przełykowy oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Ponadto występuje również dyspepsja czynnościowa, która wiąże się z nadwrażliwością trzewną, infekcją Helicobacter pylori, czynnikami dietetycznymi i lekami, a także dymem tytoniowym i czynnikami psycho-socjalnymi. Wykonanie gastroskopii pozwala na rozróżnienie wymienionych wyżej schorzeń.

Dyspepsja jest dość częstą dolegliwością.

Szacuje się, że na niestrawność cierpi około 25% populacji. Postępowanie lecznicze polega na tym, że początkowo stosuje się terapię bez diagnostyki, czyli nie wykonuje się badania dodatkowego. Dopiero w przypadku braku poprawy po leczeniu jest wykonywana gastroskopia.

Kto narażony jest na niestrawność?

Wyżej przedstawiony sposób postępowania dotyczy osób w wieku poniżej 45 lat oraz u których nie występują alarmujące symptomy, czyli przewlekłe wymioty, utrata wagi, dysfagia, krwawienie z przewodu pokarmowego i niedokrwistość. Jeżeli występuje choćby jeden z objawów, albo pacjent ma ukończone 45 lat, trzeba przeprowadzić pełną diagnostykę, żeby wykluczyć dysfagię organiczną.

W terapii niestrawności obecnie stosuje się trzy typy leków, a mianowicie zobojętniające, prokinetyczne i hamujące wydzielanie kwasu solnego.

Gastroskopia jest wykonywana przy znieczuleniu miejscowym gardła. Polega na jego spryskaniu roztworem środka znieczulającego, zwykle lidokainą. Znacząco zmniejsza dolegliwości, jakie towarzyszą badaniu. Kiedy znieczulenie zacznie działać pacjent powinien położyć się na lewym boku. Wtedy zostaje założony ustnik chroniący zęby oraz endoskop.

Instrument jest wprowadzany prze jamę ustną i gardło do przełyku. Badanie zwykle trwa około 5 minut i nie dłużej niż 30 min. Gastroskopia nie jest przyjemnym badaniem, ale nie powoduje też żadnych dolegliwości bólowych. Może wywołać odruch wymiotny, odbijanie i kaszel.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • niestrawnosc a gastroskopia

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.