Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Olejek z opuncji jest naturalnym kosmetykiem mało znanym w Polsce. W niektórych krajach jego właściwości są znane od wielu wieków.

Ladit 280x336

Pozyskiwanie olejku z opuncji jest złożonym i czasochłonnym procesem, stąd też wysoka cena specyfiku.

Olejek z opuncji jest produkowany z pestek opuncji figowej, która rośnie głównie w ciepłych krajach Ameryki Łacińskiej. Roślina występuje także w niektórych krajach basenu Morza Śródziemnego (m.in. w Maroko).

Na rynku kosmetycznym nie brak preparatów opuncjowych przygotowanych w wyniku macerowania kwiatów opuncji. Różnią się one od olejku pod względem zawartości składników odżywczych.

Do wyprodukowania litra olejku zużywa się milion pestek, które są wydobywane z około 450 ? 500 kg owoców.

Olejek z opuncji ? jakie ma właściwości?

W olejku z opuncji znajduje się dużo różnych substancji odżywczych wspomagających pielęgnację twarzy i ciała. Jego działanie i właściwości są dobroczynne i hipoalergiczne.

Nie spowoduje on reakcji skórnej nawet u osoby, która posiada wyjątkowo wrażliwą cerę. Olejek z opuncji jest szczególnie polecany osobom starszym ze względu na działanie przeciwzmarszczkowe. Omawiany specyfik charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu linolowego Omega 6.

Nienasycony kwas tłuszczowy nie jest produkowany przez organizm człowieka, dlatego tak ważne jest pobieranie go z otoczenia.

Ladit 160x600

Działanie olejku powoduje, że skóra staje się lepiej odżywiona i nawilżona. Kwas linolowy wzmacnia lipidową warstwę ochronną skóry przyspieszając regenerację podrażnień.

Olejek z opuncji jest bogatym źródłem fitosteroli. Są to roślinne związki biorące udział w regulacji procesów wewnątrzkomórkowych. Pobudzają regenerację i gojenie się naskórka wzmacniając barierę ochronną.

Hamują one utratę wody z komórek skóry, wykazują też działanie przeciwalergiczne i łagodzące. Olejek z opuncji zawdzięcza im działanie przeciwzmarszczkowe.

Specyfik może być stosowany także przez osoby o tłustej cerze. Olejek normalizuje pracę gruczołów łojowych. Witamina E zawarta w olejku pod postacią gamma ? tokoferolu skutecznie zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Charakteryzuje się ona silnym działaniem antyoksydacyjnym i chroni przed działaniem wolnych rodników.

Zastosowanie olejku z opuncji

Olejek z opuncji może być stosowany w pielęgnacji każdego rodzaju cery. Sprawdza się on podczas codziennej toalety. Po oczyszczeniu skóry twarzy zaaplikuj wybrany hydrolat.

Następnie rozgrzej między palcami odrobinę olejku i delikatnie wklep go w lekko wilgotną skórę. Możesz też przygotować płyn do demakijażu.

Dodaj kilka kropel olejku do żelu hialuronowego. Wymieszaj specyfik i delikatnie masując wklep go w skórę. W ten sposób usuniesz makijaż, ujędrnisz i odżywisz cerę.

Możesz dodać kilka kropel olejku do nawilżającego kremu. Jego właściwości wzmocnią działanie kremu ułatwiając jego aplikację.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • jak uzywac olejku z opuncji

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.