lis 112013
 

osteoporoza

Osteoporoza (łac. osteoporosis) dawniej była znana jako zrzeszotnienie kości. Jest to choroba, polegająca na postępującym ubytku masy kostnej, osłabieniu struktury kości oraz zwiększeniu się podatności na złamania.

Osteoporoza występuje z reguł u kobiet, które przeszły menopauzę. Jest to uogólniona choroba metaboliczna kości. Osteoporoza jest często mylona z osteopenią, czyli stanem zmniejszonej gęstości kości. Jest to stan mniej groźny od opisywanej choroby.

Jeśli chodzi o chorobę, jaką jest osteoporoza przyczyny zależą od rodzaju schorzenia. Pierwotna postać schorzenia jest spowodowana wczesną menopauzą, zaawansowanym wiekiem lub mukowiscydozą.

Poza tym osteoporoza jest związana także z uwarunkowaniami genetycznymi, szczupłą budową ciała i nieprawidłową dietą. Warto wiedzieć, że zwiększone ryzyko wystąpienia tej choroby występuje u kobiet z niedoborem estrogenu oraz u mężczyzn, którzy cierpią na niedobór testosteronu.

Osteoporoza może mieć źródło w niedoborze witaminy D lub zażywaniu niektórych leków, między innymi środków nasennych i kortykosterydów.

 

W przypadku choroby, takiej jak osteoporoza profilaktyka polega przede wszystkim na zażywaniu witaminy D. Bardzo dużą rolę odgrywa dieta. U osób, u których została zdiagnozowana osteoporoza dieta powinna zostać odpowiedni zbilansowana.

Musi dostarczać wszystkie niezbędne składniki mineralne i odżywcze. W przypadku choroby, takiej jak osteoporoza dieta musi być dobrana przede wszystkim do potrzeb chorego. Ustala się ją w oparciu o tryb życia, wiek i płeć. Jeśli chodzi o schorzenie, jakim jest osteoporoza dieta powinna opierać się głównie na pokarmach bogatych w wapń oraz witaminę D.

Warto pić mleko sojowe oraz jeść kiełki i zielone warzywa liściaste. Jednocześnie chorym zaleca się ograniczenie produktów, które nie służą kościom. Najlepszym przykładem są napoje gazowane. Niedobór wapnia ma bardzo duży wpływ na rozwój choroby, o której mowa wyżej. Stanowi podstawowy, mineralny składnik tkanki budującej kości. O

stry stan niedoboru tego pierwiastka można rozpoznać na podstawie charakterystycznych objawów.

Należą do nich wzmożona pobudliwość mięśni, napady tężyczki oraz nieprzyjemne skurcze. Najbardziej niebezpieczne są napady tężyczki, które mogą doprowadzić do uduszenia, w wyniku skurczu  mięśni krtani.

Do oznak obniżonego poziomu wapnia we krwi zalicza się też bóle brzucha, zawroty głowy, a także niepokój i nieprawidłowa praca serca. Długotrwały niedobór wapnia powoduje, że organizm czerpie go z zasobów znajdujących się w kościach. Ma to bardzo niekorzystny wpływ na wytrzymałość kości.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • osteoporoza

 Leave a Reply

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *