Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Syndrom chińskiej restauracji należy do grupy alergii pokarmowej, której objawy pojawiają się po spożyciu dań kuchni chińskiej. Kuchnia chińska w głównej mierze opiera się na glutaminianie sodu i to on najprawdopodobniej jest przyczyną wystąpienia tego typu alergii nazwanej syndromem kuchni chińskiej.

Objawy, które występują po spożyciu chińszczyzny nazywane są kwoką. Objawy mogą przede wszystkim wystąpić u osób, które są wrażliwe na dodatki dodawane do potraw ( nie tylko chińskich).

Spory odsetek ludzi źle reaguje na dodatki i przyprawy kuchni chińskiej.

Syndrom chińskiej restauracji ? objawy

Objawy zespołu chińskiej restauracji są zazwyczaj odczuwalne po paru godzinach od spożycia potrawy. Mogą utrzymywać się nawet do kilku dni. Głównym objawem są przede wszystkim bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, ból głowy, opuchnięcie twarzy, drętwienie i pieczenie okolic ust, a także poty, wypieki na twarzy oraz skurcze mięśni.

Do rzadszych objawów należą ból w klatce piersiowej, niemiarowość serca, opuchnięcie okolic gardła i trudności w oddychaniu.

Syndrom chińskiej restauracji ? przyczyny

Przyczyna alergii nie jest dokładnie wyjaśniona. Bardzo prawdopodobne,że przyczyną alergii na chińszczyznę jest zawarty w potrawach glutaminian sodu (MSG). Występuje on w dużych ilościach w sosach sojowych. Jest to wzmacniacz smaku, który nadaje potrawie mięsno-grzybowy smak. Badania przeprowadzane w różnych instytutach ( Europejska Rada Informacji o Żywności czy Amerykańska Administracja ds. Żywności i Leków) wskazują na bezpieczeństwo stosowania tej substancji. Dlatego uważa się także, że objawy alergii jednak nie stanowi glutaminian sodu a inne przyprawy, np. orzechy, grzyby, wodorosty morskie.

Glutaminian sodu ? inne nazwy

Glutaminian sodu można spotkać nie tylko w potrawach, przyprawach kuchni azjatyckiej. Warto więc wiedzieć jakie inne nazwy i oznaczenia są stosowane dla tej substancji. Glutaminian sodu może występować pod skrótami MSG lub E621.

Może także przybierać takie nazwy jak m.in. ekstrakt z drożdży lub drożdże autolizowane, kazeinian sodu, kwas glutaminowy, hydrolizowana kukurydza, teksturowane białka roślinne. Jeśli zauważamy złe samopoczucie po potrawach chińskich warto zapoznać się z tymi nazwami i czytać etykiety kupowanych produktów.

Syndrom chińskiej restauracji ? leczenie

Łagodne objawy alergii na chińszczyznę zwykle ustępują po krótkim czasie. Gdy ból nie ustępuje albo jest uciążliwy można zażyć środek przeciwbólowy. Można także wypić kilka szklanek wody co przyspieszy pozbycie się glutaminianu sodu. W ostrzejszych przypadkach należy skonsultować się z lekarzem.

Syndrom restauracji chińskiej - dieta

Jeśli objawy są łagodne nie musimy rezygnować całkowicie z kuchni chińskiej, warto jednak je ograniczyć. Należy także zwracać uwagę na glutaminian sodu zawarty w innych potrawach.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • właściwości lecznicze kota alergia

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.