Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Trombofilia (łac. thrombophilia) jest zwana również nadkrzepliwością. Występuje w wielu postaciach, a jedną z nich jest trombofilia wrodzona.

Trombofilia polega na powstawaniu zakrzepów w świetle naczyń krwionośnych. Może mieć charakter wrodzony lub nabyty. Trombofilia wrodzona jest najczęściej powodowana patologiczną zmianą budowy genu, który odpowiada za strukturę czynnika V krzepnięcia.

U zdrowego człowieka, w osoczu krwi znajdują się białka hamujące uaktywnione czynniki krzepnięcia, zapobiegając nadmiernemu krzepnięciu. Białko C skutecznie hamuje aktywny czynnik V. W przebiegu trombofilii czynnik V ma inną budowę i jest odporny na hamujące działanie białka C.

Trombofilia może być także spowodowana mutacją genu odpowiedzialnego za budowę protrombiny, która jest prekursorem trombiny biorącej udział w powstawaniu włóknika.

Mutacja powoduje upośledzenie regulacji produkowania trombiny, w konsekwencji czego organizm produkuje jej zbyt dużo. Zwiększa się ilość trombiny i znacząco zwiększa się ryzyko zakrzepicy.

Trombofilia wrodzona może być spowodowana również niedoborem białek hamujących procesy krzepnięcia, czyli białka C i białka S.

 

Osoby, u których została zdiagnozowana trombofilia powinny zostać pouczone przez lekarza o sposobie postępowania. Kumulacja nabytych i wrodzonych czynników ryzyka zakrzepicy ma fatalne skutki. Odrębnym zagadnieniem jest trombofilia a ciąża.

Trombofilia w ciąży nie zawsze prowadzi do powikłań. Przebieg ciąży i szczęśliwe rozwiązanie są zależne od stopnia zaawansowania i rodzaju choroby. Kobieta w ciąży chorująca na trombofilię powinna pozostawać pod stałą opieką lekarza.

Jednym z rodzajów opisywanej choroby jest zakrzepica. Trombofilia tego typu występuje głównie u osób w podeszłym wieku. Ryzyko zachorowania na zakrzepicę żył głębokich jest zależna od wieku. Wpływają na nią także choroby nowotworowe, ciąża, połóg, sepsa i zakażenie, a także długotrwałe unieruchomienie.

Trombina jest enzymem osocza oraz białkiem o właściwościach enzymatycznych.

Trombina jest produkowana z protrombiny osocza pod wpływem działania aktywatorów i tromboplastyny. Umożliwia powstanie nierozpuszczalnej fibryny z fibrynogenu, a tym samym warunkuje krzepnięcie krwi.

Protrombina jest drugim czynnikiem krzepnięcia. Białko jest wytwarzane w wątrobie przy udziale witaminy K i znajduje się w osoczu krwi. Protrombina to białko rozpuszczalne w surowicy krwi. Przekształca się w nierozpuszczalną trombinę pod wpływem enzymu, zwanego trombokinazą.

Protrombina jest zbudowana z ponad sześciuset aminokwasów. Gdy występuje trombofilia, badania wykonywane w celu postawienia ostatecznej i szczegółowej diagnozy obejmują między innymi ultrasonografię i badanie stężenia dimerów w osoczu.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • trombofilia a prowadzenie ciąży
  • trombofilia w starszym wieku

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.