Visit Us On FacebookVisit Us On GooglePlusCheck Our Feed
 

Żółtaczka (łac. icterus) jest schorzeniem polegającym na zażółceniu skóry, białkówki oczu i błon śluzowych. Żółtaczka jest skutkiem nagromadzenia się bilirubiny w surowicy krwi i tkankach organizmu.

Można wyróżnić wiele rodzajów tego schorzenia. Żółtaczka hemolityczna charakteryzuje się etiologią związaną z przyczynami przedwątrobowymi. Stanowi skutek zwiększonej produkcji bilirubiny przez wątrobę, co wynika z masywnego rozpadu erytrocytów, albo wchłaniania się rozległego krwiaka śródtkankowego.

Bilirubina jest barwnikiem żółciowym ssaków w kolorze pomarańczowo - czerwonym. Stanowi produkt rozpadu hemoglobiny, hemu i innych hemoprotein. Wzrost stężenia bilirubiny znajdującej się we krwi i tkankach organizmu może prowadzić do zażółcenia skóry i białkówki oczu. Barwnik zwany bilirubiną znajduje się nie tylko w organizmach ssaków.

Został wykryty również u roślin należących do rodzaju strelicji. Bilirubina powstaje w wyniku degradacji porfirynowej części hemu, po wyłączeniu i zmagazynowaniu jonu żelaza. Degradacja hemu prowadzi do tworzenia się biliwerdyny o zielonkawym zabarwieniu. Biliwerdyna ulega następnie redukcji do bilirubiny, dzięki działaniu specjalnego enzymu, zwanego reduktazą biliwerdynową oraz dawcy protonu określanego skrótem NADPH.

Bilirubina słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego w osoczu krwi jest transportowana w duecie z albuminą, jednym z białek. Frakcja bilirubiny z albuminami jest określana wolą lub pośrednią. Bilirubina wolna może przeniknąć do mózgu i łożyska u kobiet ciężarnych.

Żółtaczka miąższowa jest natomiast powodowana nieprawidłowym funkcjonowaniem wątroby i należy do głównych symptomów uszkodzenia toksycznego wątroby, marskości wątroby i wirusowego zapalenia wątroby.

 

Żółtaczka mechaniczna przyczyny ma natomiast związane ze zwężeniem, albo zamknięciem dróg żółciowych. Prawidłowy spływ żółci do dwunastnicy jest uniemożliwiony. Jest też znana jako żółtaczka cholestatyczna.

Żółtaczka pokarmowa jest także znana jako wirusowe zapalenie wątroby typu A. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie wody pitnej zanieczyszczonej wirusami, a także surowych pokarmów, które są w niej myte.

Żółtaczka pokarmowa jest groźna zwłaszcza dla dorosłych .Objawy moa utrzymywać się do sześciu miesięcy. Żółtaczka pokarmowa, której towarzyszy współistniejące przewlekłe schorzenie wątroby, może prowadzić do wystąpienia ciężkiego i zagrażającego życiu uszkodzenia wątroby.

Dlatego też osobom cierpiącym na przewlekłe schorzenie wątroby zaleca się szczepionki.



Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:
  • żółtaczka skutki
  • skutki żółtaczki
  • żółtaczka cholestatyczna
  • żółtaczka mechaniczna skutki
  • zoltaczka skutki

 Zostaw odpowiedź

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.