Cholesterol – jak obniżyć jego poziom?

Zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu to poważny problem, którego nie można ignorować. Wiadomo, że cholesterol może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, m. in. do miażdżycy. Jak zadbać o zdrowie? To proste! Wystarczy w porę wzbogacić swą dietę o te produkty, które pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Po co warto sięgać?

Jednym z tych produktów spożywczych, dzięki którym walka ze złym cholesterolem staje się łatwiejsza, jest oliwa z oliwek. Pozwala nam ona cieszyć się wybornym smakiem surówek i sałatek, a jednocześnie – skutecznie wspiera nasze zdrowie. Dieta na cholesterol powinna też uwzględnić obecność tłustych ryb morskich, np. śledzi i sardynek. Są to bardzo dobre źródła kwasów tłuszczowych omega-3, dzięki którym łatwiej jest nam utrzymać dobrą formę. By zły cholesterol nie stał się dla nas zbyt wielkim problemem, powinniśmy w porę uwzględnić w swym menu te produkty spożywcze, które są dobrymi źródłami błonnika. Gruszki, suszone śliwki, jabłka czy rośliny strączkowe – oto cenne źródła błonnika, z których warto korzystać. Obniżanie cholesterolu może nam też ułatwić awokado, które w ostatnim czasie stało się niezwykle popularnym dodatkiem do sałatek oraz kanapek. Poziom złego cholesterolu pomagają też obniżać owoce, będące dobrym źródłem witaminy C, oraz takie przyprawy, jak cynamon. Dla swego zdrowia można też sięgać po tak smaczne i wartościowe przekąski, jakimi są migdały oraz orzechy włoskie.

Walka ze złym cholesterolem nie musi być trudna. Wystarczy w porę włączyć do swego menu te produkty, które pozwalają skutecznie obniżać jego poziom, by osiągnąć wspaniałe efekty.