Lecznicze właściwości warzyw: brokuły

Są smacznymi i wartościowymi warzywami, po które warto sięgać regularnie. Brokuły to cenny składnik zdrowej i wartościowej diety, a sięganie po te warzywa każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Brokuły mają wyjątkową moc, a ich lecznicze właściwości mogą zaskoczyć niejednego miłośnika zdrowego odżywiania się. Co warto wiedzieć na temat tych warzyw oraz roli, jaką odgrywają one w zdrowej diecie? Brokuły to warzywa, w których znajdują się substancje lecznicze, mające wyjątkowo dobry wpływ na nasze zdrowie. Co możemy w nich znaleźć?

Brokuły są m. in. wspaniałym źródłem i beta-karotenu – ważnej substancji, która pozwala nam skuteczniej walczyć z wolnymi rodnikami oraz z negatywnymi skutkami ich działalności. Zdrowa dieta nie może się też obejść bez tak ważnej substancji, jaką jest błonnik. A że w brokułach błonnik zajmuje istotne miejsce, warto po nie sięgać. W brokułach znajdują się również tak cenne dla naszego zdrowia związki, jakimi są ditioltiony. Przeprowadzone dotychczas badania potwierdziły, że związki te mogą się doskonale sprawdzić w profilaktyce nowotworowej. Zdrowa dieta nie może się też obejść bez kwasu foliowego – kolejnej ważnej substancji, której mogą nam dostarczać brokuły. Dzięki temu warzywa te stają się dla nas nie tylko ochroną przed rakiem, ale i przed chorobami serca. Brokuły są także rewelacyjnym źródłem potasu, dzięki czemu stają się cennym wsparciem dla tych osób, które walczą ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Sięganie po te warzywa może się zatem dla każdego z nas stać ważnym krokiem w walce z wieloma groźnymi chorobami.