Polskie odpowiedniki superfood

Superfood to żywność bogata w cenne składniki odżywcze, które są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Sprawdź, jakie polskie produkty można określić jako super jedzenie.

Superfood

Wraz z modą na zdrowe odżywianie, pojawiła się nazwa superfood. Jest to określenie odnoszące się do produktów, które są bogate w wartości odżywcze. Uważa się, że regularne spożywanie takich produktów może zmniejszyć ryzyko zachorowania na poważne choroby takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy rak. Produkty, które uważa się za superfood to m. in. aloes, jagody goi czy algi.

Polskie odpowiedniki superfood

Na liście superfood, często pojawiają się produkty, które trudno kupić na polskim targu czy nawet w hipermarkecie. Co prawda, w wielu miejscach dostaniemy już na przykład jagody goi czy inne egzotyczne owoce, jednak wciąż są to produkty bardzo drogie. Dlatego też, warto poszukać polskich odpowiedników super żywności, które są bardzo łatwo dostępne, a także stosunkowo tanie. Polskie superfood to m. in. kasza jaglana, kapusta kiszona, pigwa, czosnek, pokrzywa czy siemię lniane oraz sok z brzozy. Większość z tych roślin oraz produktów wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób, a także spowalnia proces starzenia się skóry.

Do produktów określanych mianem superfood należy podchodzić z pewną dozą dystansu. Sama nazwa to chwytliwy zwrot marketingowy, którym często posługują się dietetycy czy lekarze. Zapewne spożywanie superfood może nam pomóc niż zaszkodzić, jednak produkty te nie zastąpią zdrowego stylu życia.