Otyłość, cukrzyca, insulinooporność- niestety z roku na rok coraz więcej osób cierpi z powodu tych chorób. W przypadku każdej z nich kluczowym elementem terapii jest dieta. Powinna być ona uboga w cukry i lekko strawna. Nie oznacza to jednak wcale, że osoby chore, muszą całkowicie zrezygnować z jedzenia słodyczy. Tradycyjny cukier (sacharozę), można w łatwy sposób zastąpić zdrowszy zamiennikiem, jakim jest ksylitol.
Ksylitol, zwany cukrem brzozowym, to naturalny słodzik, należący do grupy alkoholi cukrowych. Pozyskuje się go z brzozy fińskiej, choć w niewielkich ilościach występuje naturalnie również w niektórych owocach, warzywach i grzybach. W organizmie człowieka zachowuje się on inaczej niż cukier. Jest on przetwarzany powoli z niewielkim udziałem insuliny, przez co nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Ma on aż 14 razy niższy indeks glikemiczny niż sacharoza, co czyni go przyjaznym dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Jest też zamiennikiem, zalecanym osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawiera o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.
Ponadto ksylitol jest również bardzo zdrowy dla naszych zębów i kości. Ze względu na swoją budowę chemiczną, nie powoduje on zakwaszenia organizmu, które jest jednym z głównych czynników powodujących uciekanie wapnia z tkanki kostnej. Sprzyja też zdrowiu zębów, redukując płytkę nazębną i mineralizując szkliwo. W Finlandii, gdzie jest on powszechnie stosowany od wielu lat, problem próchnicy zębów praktycznie nie istnieje. Jeśli nie wyobrażamy sobie życia bez słodyczy, lepiej sięgnąć po te na bazie ksylitolu. Dostępne są czekolady, cukierki, pastylki, gumy do żucia, lizaki.
Cukier brzozowy wyglądem i smakiem nie różni się od tradycyjnego cukru, można go więc z powodzeniem używać do domowych wypieków, deserów, kompotów, lodów i innych potraw.